Citadel in Namur

Geen enkele bezoeker kan de verbazingwekkende Citadel van Namen missen , die de heuvel domineert aan de samenvloeiing van de Maas en de Samber. Het enorme stenen fort is niet alleen een lokale must-see, maar een van België als geheel. Het is de site van de oudste permanente nederzetting in de Benelux en blijft de meest uitgebreide constructie van het land, met een omtrek van enkele kilometers. Een ander monument dat zeker de moeite waard is, is de kathedraal.

namur citadele

Geschiedenis

De citadel was de locatie van het Keltische Oppidum Aduatucorum waar Julius Caesar de Belgische Galliërs versloeg, het ontwikkelde zich tot een Romeins bolwerk tegen Germaanse invasies in de 3e en 4e eeuw.

In de 10e eeuw verving de graaf van Namen de Romeinse ruïnes door een houten toren. Een stenen kasteel werd gebouwd tussen 1235 en 1245, en verder uitgebreid in de 14e eeuw.

Keizer Karel V van Habsburg liet een complete citadel bouwen tussen 1542 en 1555. Het heette ‘La Médiane’ en was bedoeld als een echte stad in oorlogsgebeurtenissen.

De muren van de Citadel werden in de 17e eeuw verdubbeld en het werd een van de meest versterkte constructies in Europa. Napoleon liet een deel van de Citadel in het begin van de 19e eeuw ontmantelen.

Activiteiten

Het uitzicht over Namen en de Maasvallei vanaf het kasteel van de graven, aan de oostelijke punt van de citadel, is adembenemend. Er zijn talloze paden en geplaveide straten die naar de citadel leiden, en nog veel meer ondergrondse gangen in het fort. De plaats is vooral mooi in de zomer en vroege herfst. Spaar een hele dag als je de hele citadel te voet wilt verkennen. Citadel van Namen Citadel van Namen Onderkant van de citadel van Namen De citadel is ook de thuisbasis van de Guy Delforge parfumerie . De workshop is open voor het publiek en biedt bezoekers de mogelijkheid om de verschillende fasen van het productieproces van parfums te begrijpen. Tours beginnen om 15.30 uur elke zaterdag (behalve op feestdagen) en kosten 3 €. De showroom is geopend van dinsdag tot en met zondag (ook maandag in juli en augustus) van 09.15 uur tot 17.30 uur (zon- en feestdagen 14.15 uur tot 17.30 uur). Toegang is gratis.

Een beetje geschiedenis

Gelegen op een driehoekige rots aan de samenvloeiing van Samber en Maas (Grognon), strekt de Citadel zich uit over 80 hectare, wat een theater van constante strijd was en niet ophield van hand te wisselen totdat België onafhankelijk werd in 1830.

Het eerste bewijs voor het bestaan ​​van menselijke kampen bij de samenvloeiing dateert van rond 6000 v.Chr. In de middeleeuwen was het de residentie van de graven van Namuru, maar, door iedereen gewenst vanwege zijn strategische locatie en hoogte, werd genomen en opnieuw ingenomen. Het maakte achtereenvolgens deel uit van het Heilige Rijk, onder het bewind van Habsburg, Spanje, vervolgens Oostenrijk, vervolgens de Republiek en het Franse Rijk, en ten slotte het Verenigd Koninkrijk van Nederland.

Nadat België zijn onafhankelijkheid had herwonnen, bleven de strijdkrachten enige tijd op deze plaats. Vanaf 1891 werd hij gedeeltelijk gedemilitariseerd door koning Léopold II, die het tijdens de vakantie gebruikte.

Rondleidingen

Als u de Citadel tijdens een rondleiding wilt ontdekken, kunt u beginnen bij het bezoekerscentrum. Gelegen in de voormalige Terra Nova-kazerne, vindt u in dit centrum 2000 jaar stedelijke en militaire geschiedenis, die u op een dynamische en educatieve manier wordt gepresenteerd door de geschiedenis van Namuru en zijn citadel.

U kunt ook de ondergrondse weg gaan verkennen. Met meer dan 500 meter ondergrondse doorgangen had Napoleon de Citadel eerder ‘het termietennest van Europa’ genoemd. Dit bezoek is meer dan alleen een rondleiding, het is een uur, verslavend pad met 3D-animaties, beeldprojecties en geluidseffecten die de zeer rijke geschiedenis van deze geweldige plek illustreren.

Tot slot kunt u voor een meer ontspannen (en overdreven) sightseeing een klein toeristisch treintje nemen en genieten van een wandeling van 20 minuten met commentaar met een prachtig uitzicht op de “langzame stad”.

Rondleidingen kosten – als volwassene – 6 €, maar u kunt ook kiezen voor gratis toegang tot het bezoekerscentrum voor 4 € of Citadel Pass (toeristentrein, bezoek ondergrondse passages en tourcentrum voor bezoekers) voor 11 €.

Natuurlijk kunt u ook de Citadel zelf ontdekken, slenterend door de “Middeleeuwse”, die leidt van de middeleeuwse wallen naar de tuinen.

Wat anders

Naast zijn historisch belang heeft de Citadel veel te bieden. Van Pasen tot half oktober zal het themapark Queen Fabiola kinderen blij maken: kastelen, schommels, kabelbanen, klimbaan, elektrische skelters of pedalen, trampolines en springsloten, maar ook tafeltennis, minigolf en een barbecue!

Als je een kunstliefhebber bent, kun je de utopie van Jan Fabre, een gigantische schildpadsculptuur, bewonderen en tentoonstellingen bezoeken in het Terra Nova Tourist Center. Van 7 december tot 16 december 2018 vindt bijvoorbeeld de tentoonstelling Manu vb Tintoré voor hedendaagse kunst plaats.

wijnglazen op een houten vat

Voor wijnliefhebbers zijn Grafé Lecoq wijnkelders een goede keuze: in deze kelders, gelegen onder de Citadel, rijpt de wijn in eiken vaten en stabiliseert op natuurlijke wijze om zijn karakter te onthullen. Fijnproevers zullen hun geluk vinden in restaurants op de Citadel, zoals Panorama, la Reine Blanche of Château de Namur.

U kunt ook de Guy Delforge-parfumerie bezoeken, een uniek creatiecentrum waarmee u de verschillende stadia van de implementatie van parfum kunt begrijpen. Geuren worden geboren en rijpen in de diepten van de Citadel, en u zult helpen bij “geluiden, lichten en geuren” zo fascinerend dat u de buitenwereld bijna kunt vergeten! Zie ook andere attracties (ga naar hoofdpagina)