St. Patrick’s Cathedral Albana in Namur

Deze barokke kathedraal werd ontworpen door Gaetino Pizzoni en werd gebouwd tussen 1751 en 1767. Dit gebouw verving een andere kathedraal die werd vernietigd, maar waarvan de oude toren uit de 13e eeuw achter de huidige kathedraal een getuige is .

De opmerkelijke, gebogen voorkant is versierd met 20 Corinthische zuilen en wordt bekroond door 5 beelden . Die beelden vertegenwoordigen Jezus Christus en 4 apostelen. Het oorspronkelijke plan bevatte 2 torens, maar ze werden nooit gebouwd.

De kruising draagt ​​een grote koepel . De hoge tromheeft hoge ramen die veel licht geven. De trommel is aan de binnenzijde versierd met een grote tandbaan en daaronder met hangers die rijkelijk zijn versierd met half-reliëfs .

De classicistische zijgevels contrasteren met de rijke voorkant.

Het interieur bevat enkele opmerkelijke kunstwerken, zoals schilderijen van Antoon van Dyck , Jacob Jordaens en Nicolaï ( student van A Rubens ). Het is ook een oud, romaans doopvont .

albana cathedral

Betekenis van de kathedraal

De derde kerk is de kathedraal van Saint Alban (Cathédrale Saint-Aubain de Namur) uit 1767 op Place du Chapitre 4. De kathedraal is een combinatie van barok, rococo en klassieke stijl, zoals veel gebouwen uit het midden van de achttiende eeuw. Direct naast Place Saint-Aubain en de kathedraal van Saint Albana staat het voormalige bisschoppelijke paleis uit 1728 en nu de zetel van de regering en het bestuur van de provincie Namen. Opmerkelijk is ook het 17e-eeuwse Arsenal (L’arsenal de Namur), waarin nu de universiteitskantine en het congrescentrum aan Rue Bruno 11 zijn gevestigd. Voor winkelliefhebbers zijn de belangrijkste winkelstraten Rue de Fer, Rue de l’Ange en Rue de Bruxelles. Het duurt ongeveer twee uur voor een korte rondleiding door Namuru. Met de trein vanaf Gare de Namur keren we terug naar Charleroi-Sud.

Kerk bouw

Voor de bouw van de kerk werd de kalksteen uit Lincolnshire (Barnack-steen), afkomstig van de nabijgelegen ruïnes van de Romeinse stad Verulamium, secundair gebruikt. De tempel werd gebouwd met veel vaart. Het is meer dan 167 meter lang en 58 meter breed. Het hoofdschip van 84 meter, dat een van de langste in Engeland is, is ook indrukwekkend. Tot op de dag van vandaag wordt de kathedraalkerk in de volksmond de abdij genoemd door de inwoners van de stad, ondanks het feit dat het klooster lange tijd niet heeft bestaan. In de tempel, net achter het hoofdaltaar, is een kapel en het graf van St. Alban, een christelijke martelaar geëxecuteerd door de Romeinen rond 304 CE. De historische fresco’s op de pijlers uit de 13e en 14e eeuw verdienen ook aandacht. Wanneer u St Albans bezoekt, is het ook de moeite waard om te bekijken de ruïnes van het 16e-eeuwse Sopwell-landhuis gebouwd op de plaats van een middeleeuws vrouwelijk klooster, de 15e-eeuwse klokkentoren, Ye Olde Fighting Cocks (de oudste pub in Engeland) en de overblijfselen van de Romeinse stad Verulamium.

Gebouw decor

Van februari tot half april , en vervolgens in de jaren schilderde Monet een serie van dertig doeken, gewijd aan de gotische kathedraal van Cathedral. Licht en kleur waren het thema van deze serie. In elke foto legt Monet een andere verzadiging van het licht op, en bijgevolg een specifiek kleurenbereik. Het oscilleert meestal rond intense, schone kleuren. Monet schilderde de kathedraal tientallen keren, elke keer met verschillende verlichting, verschillende tijden van de dag en het weer. Bij zonsopgang en zonsondergang, in de zon en mist, in zomer en winter. Hij probeerde de sfeer rondom haar, verlichting en luchttransparantie na te bootsen. Hij schreef aan een vriend … “Ik voeg elke dag iets toe dat ik nog niet heb opgemerkt … hoe moeilijk het is om deze kathedraal te schilderen.” Hij schilderde deze doeken met kleine vlekken, waardoor hij zoveel moeite had dat hij soms aan zijn talent twijfelde. De kathedraal van Rouen weerspiegelt niet alleen individuele weersomstandigheden, maar illustreert ook verschillende gezichtspunten van het object door de kunstenaar. En als u niet geïnteresseerd bent in monumenten, kunt u altijd een boottocht maken of terugkeren naar de hoofdpagina